Kesä 2014  
martat  

7.7.2014 vierailivat Oulujoen Taimistolla Pyhäjärven Martat. Lämpötilan ollessaan hellelukemissa taimiston pihalle purkaantui linja-autosta 34 innokasta puutarhaharrastelijaa. Lyhyen alkuohjeistuksen jälkeen osa vieraista otti askeleet kohti parhaassa kukassa olevia ruusujen näyteistutuksia. Aurinkoinen sää sai ruusujen värit loistamaan ja lämpö tuoksut parhaimmilleen. Marttojen retken ajankohta oli erittäin onnistunut nimenomaan ruusujen kukintaa ajatellen.

 
     
ruusut   Tutustumiskierroksen jälkeen väki lepuutti jalkojaan huvimajassa, jonka jälkeen oli aika tehdä päivän ostokset. Ruusuista ehdottomia suosikkeja olivat Viljaminkeltaruusu (Rosa 'Williams' Double Yellow') ja Punalehtiruusu (Rosa glauca 'Nova').  
     
bussi  

Linja-auton tavaratila täyttyi pikkuhiljaa ostoksista. Kuten kuvasta näkyy, Marttojen huolenpidosta saavat nauttia tästä eteenpäin lukuisat perennat, ruusut ja muut puuvartiset.

Kuvat Pirjo Kulju.

 
  Kesä 2013  
  Oulujoen Taimisto sai vieraita melkein Savon sydämestä, kun Pielaveden alueen Martat valitsivat taimiston puutarhavierailukohteeksi 10.8.2013.  
     
  Sää oli kuin tilauksesta lämmin ja sateeton.  
     
  Vierailupäivänä parhaassa kukassa olivat syysleimut.  
     
  Niinpä, syysleimut näyttävät sointuvan paidan kanssa!  
     
  Marttailussa kunnioitetaan ekologisuutta. Nämäkin kasvit siirtyvät uuteen kotiin kierrätyslaatikoissa.  
     
 

Kysymyksiä saatavuudesta, lajikkeista ja väreistä... Asiantuntevaa palvelua tarjoaa Pia Kela (toinen oikealta).

 
     
  Marttaretket vievät kohteisiin, joissa voidaan oppia jotain uutta ja jakaa tietoja ja taitoja muiden kanssa. Näin valokuvaajakin oppii uutta.  
     
  Vierailla oli selvästi laaja asiantuntemus perennoista. Myyntitaimia tarkastellessa kuului monesti, että meillä on jo tämä, mutta erivärisenä.  
     
  Loppukesän komea kukkija on keltainen lapinnauhus.  
     
  Kaitaröyhytatar kukkii komeasti.  
     
  Huvimaja oli peittynyt kiulukkaloistoon.  
     
  Ruusunhankintatapahtuma tallentui asiakkaan kameraan.  
     
  Ostettavat kasvit tutkittiin tarkkaan.  
     
 

Puutarhabloggaajien tapaaminen Oulujoen taimistolla perjantaina 19.7.2013.

Puutarhabloggaus on eräs tapa kertoa puutarhan kuulumisista ja vaihtaa puutarhatietoutta muiden harrastajien kanssa. Kotipihojen lisäksi katsottavaa löytyy alan yritysten näyteistutuksista. Bloggaajien ilo oli suuri, kun puutarhabloggaaja Karolina Rasi organisoi seuraavan tapaamisen Oulujoen Taimistolle.

 

 
     
  Paikan päälle tultiin niin läheltä kuin kaukaa. Päivä eteni kävelemällä puutarhassa ja istahtamalla välillä huvimaajaan kokemusten jakoon. Kauko ja Helena Hintsala (vas.) kertoivat heti kättelyssä positiivisista kokemuksestaan hedelmäpuiden viljelyssä pohjoisissa olosuhteissa. Helena kertoi puutarhakautensa alkavan jo helmikuussa, kun kesäkukkien siemenet tulevat myyntiin.  
     
  Puutarhan suunnittelu, hoito ja kasvien kokeilu oli monelle tapahtumaan osallistuneelle ammatin harjoittamista. Heli Rajala (kesk.) ja Teija Surakka (oik.) tekevät bloggauksen lisäksi puutarhasuunnittelua.  
     
  Leila Kastelli kertoi kokemuksestaan yrttien kasvattajana ja hyötypuutarhan pitäjänä. Vasta myöhemmin Leilan sydämen veivät ruusut. Leila kutsui kaikkia pitämäänsä Ruusumuorin Kesäkahvilaan. Hänen pihapiiristään löytyy muutakin katsottava, parin sadan metrin päässä olevat Kastellin Linnanrauniot mukaan lukien.  
     
  Leila muisti puutarhabloggaajia itse tekemällään ruusuvedellä ja paljasti myös reseptinsä. Mutta jääköön resepti vaan läsnäolijoiden tietoon!  
     
  Oulujoen Taimiston näyteistutuksia voi ihailla pitkin kesää. Nyt olivat kukassa perennat.  
     
  Bloggaajat kiertelivät puutarhassa säävaroitus mielessä. Onneksi sade pysyi poissa, vaikka taivaalla soutivat tummat pilvet.  
     
  Rantakukka  
     
  Puutarhabloggajaat saivat perusteellisen esittelyn taimien elinkaaresta taimistolla. Pisimmillään myyntitaimen kasvattamiseen kuluu kolme vuotta.  
     
  Karolina Rasi ja Teija Surakka.  
     
 

Puutarhuri Matti Kulju sai vastata yksityiskohtaisiin kysymyksiin.

Kysymys juuristosta? Ruusuntaimi pujahti ulos ruukusta ja näin juuristokin tutkittiin perinpohjaisesti. Puutarhabloggaajat saivat arvokasta tietoa siitä, miksi heidän pistokkaansa eivät onnistu.

 
     
  Näyteistutuksissa oli kukassa enää yksittäisiä ruusuja. Suuri osa ruusuista kukki kesäkuun lopussa ja heinäkuun alkupuolella. Erikoinen kesä aikaisti ja nopeutti kukintaa.  
     
  Perennapenkissä komeilivat ritarinkannusten siniset sävyt, joita korosti tumma pilvinen taivas. Taustalla hopealehtinen tyrni.  
     
  Komeita kuivakukaksikin soveltuvia sinipiikkiputkia. Sattumalta sinertävä tämäkin...  
     
 

Komeasti kukkiva keto hyvästeli puutarhabloggaajat ja aurinkokin kurkisti pilvien välistä. Vielä on kesää jäljellä...

Kiitos järjestäjälle Karolinalle ja kiitos bloggajille!

 
     
     
 

Kesä 2012

Klorofylli-keskustelupalstan http://www.klorofylli.com/ puutarhaharrastajat vierailivat 11.7.2012 Oulujen Taimistolla.

Esittelykierroksen alettua sade hellitti ja puutarhaharrastajat pääsivät tutustumaan kukkiviin pensasruusuihin. Myöhäinen kevät ja nopea lämmin sadekausi vaikuttivat siihen, että vieraita tervehtivät sekä aikaisemmat että myöhäisemmät kukkijat. Vierailijat pääsivät tutustumaan myös näyteistutuksista löytyviin uutuuksiin.

 
     
  Päivä kirkastui iltaa kohden ja sadenjälkeinen puutarha hiveli vieraita tuoksuillaan.

 
     
  Vierailijoiden kamerat taltioivat mielenkiintoisimmat kohteet.  
     
  Matti Kulju esitteli vierailleen myös pionien näyteistutukset.  
     
  Kesä 2010

Tuoksuttelupäivä 2010

Oulujoen Taimistolla tuoksuteltiin ruusuja Taija Savilaakson tekemän opinnäytetyön nimissä. Opinnäytetyö tulee käsittämään kuvailut ruusujen kukkien tuoksuista, kuin myös joidenkin ruusujen osalta lehtien tai nuppujen tuoksuista. Tuoksuttelut suoritettiin esitäytetyn lomakkeen avulla, niin että lomakkeeseen oli valmiiksi kirjattu niin edellisenä kesänä kuin kuluvanakin kesänä saatuja tuloksia ruusujen tuoksuista.

<< Tuoksuttelu aloitettiin yhteisten käsitteiden etsimisellä. Esimerkkituoksuina olivat mm. sitrushedelmät ja yleisimmät mausteet.

Tuoksuttelijat saivat kommentoida lomakkeeseen vapaasti omia mielipiteitään ja vahvistaa jo saatuja tuloksia. Tuoksuttelijoina toimivat Ruususeuran ja Oulun puutarhayhdistyksen jäsenet kuin myös muut ruusujen tuoksuista kiinnostuneet. Lopulliset tuoksujen kuvailut tullaan julkistamaan Oulujoen Taimiston nettisivuilla opinnäytetyön valmistuttua.

<< Lapset ovat rohkeita keksimään uusia tuoksujen vertauskuvia.

 
Kesä 2009
Kuvat: Oulujoen Taimisto Ky

Kuivana päivänä pitää kastella jopa
kahdesti. Kuvassa Pia.

  Ruusujen tuoksuttelu 7.7.2009. Tänä vuonna "nenän tarjoaa" Oulun puutarhayhdistys.
Taija aloittaa opinnäytetyön tekemisen ruusujen tuoksuista, joten hän on paras tapahtuman emäntä. Taija opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Taijan tutkimustulokset julkaistaan Oulujoen taimiston kotisivuilla.
 
  Mikä on epäsopivin tuoksutteluajankohta? Se on ilta, jolloin sataa kaatamalla!

7. heinäkuuta kello 18 oli pahin ajankohta tuoksuttelulle. Vaikka sade vei tuoksut ja tapahtumaa vietettiin pääosin kasvihuoneessa, kaikilla näytti olevan hauskaa. Esimerkiksi hattuun kiinnitettyjä ruusuja on ihan mukava nuuskia, koska silloin on myös vertailukohde, toinen ruusu, riittävän lähellä.

 
  Taimiston väki haki näyteistutusalueelta tuoksuteltavia kukkia, joita tutkittiin kasvihuoneessa sateelta suojassa.  
  Tuoksuttelussa on aina vaikea päästä alkuun, koska aluksi ei tule mieleen yhtään sopivaa kuvausta. Siihen auttaa nenän virittely tutuilla vertailukohteilla kuten  hunaja, kaneli, pihka, minttu ja muut yleisesti tunnetut aromit.  
  Näin monta mielipidettä kuin asiantuntijaa! Kuvassa Matti, Taija ja Sanna.  
  Jos sade pilaa päivän, ei jää enää muuta mahdollisuutta kuin kukkahattu päähän ja pidetään hauskaa.  
  Puutarhuri ikuistaa kauneimmat kukat ja mielenkiintoisimmat havainnot.  
  Kaunein kukka 2009?  

Ehdolla Rosa 'John Cabot'

 
  Kaunein kukka 2009?

Ehdolla  Rosa 'Louise Bugnet' 

 
  Kaunein kukka 2009?

Ehdolla Rosa 'Monte Cassino'

 
  Kaunein kukka 2009?

Ehdolla Rosa 'J.P.Connell'

 

 
  Kaunein kukka 2009?

Ehdolla Rosa 'Scarlet Pavement'

 
  Kaunein kukka 2009?

Ehdolla Paeonia lactiflora 'Bowl of Beauty'

 

 
   
    Kesä 2008
Kuvat: Oulujoen Taimisto Ky
 
  Syyskuussa 2008  
  Syyskuussa 2008  

  Islantilaiset vieraat Oulujoen taimistolla

 
  Ruusujen näyteistutusalue 20.7.2008. Yleensä heinäkuun puolessa välissä kukkii näyteistutusalueilla eniten ruusuja. Tämän vuoden sateinen kesä verottaa ruusujen kukkaloistoa. Vaaleat kerrotut kukat ovat sateille herkempiä, terälehtien väliin kerääntyvä vesi muuttaa kukat ruskeankeltaiseksi. Monet kauniit valkoiset ja vaaleanpunaiset kerrotut ruusut eivät näytä odotetun komeilta sateisena kesänä. Monet nuput eivät avaudu ollenkaan. Yksinkertaiset kukat näyttävät kestävän sateita paremmin. On havaittavissa, että mitä punaisempi kukka, sitä vähemmän sateen aiheuttamaa ruskeutta terälehdissä on. Sade "pesee" pois usein myös kukkien tuoksun.  
  Näyteistutusalueen uuden tulokkaan puistoruusu Rosa 'Morden Centennial' kukka näyttää jalolta ja ruusun hennossa sydäntuoksussa on havaittavissa hapanraikasta marjaa.  
  Rosa 'Iitin Tiltu' on täydessä kukassa heinäkuun puolessa välissä. Yksinkertaiset isot kukat loistavanvärisine terälehtineen ovat sateisen kesän katseenvangitsijoita.  
  Pionipenkin loistoa heinäkuussa

Pionit 1

 
  Pionit 2

Kaksi vuotta sitten istutettu valkoinen 'Jan van Leeuwen' kukassa.

 
  Pionit 3  
  Pionit 4

Kuvassa näkyvä pionipenkki on istutettu 2006.

 
  Pionit 5  
  Punakoivujen Betula pubescens f. rubra väriloistoa tavallisen hieskoivun rinnalla.  
  Pentti Romppainen kruunaa savusaunan punakoivun oksilla piristetyllä vastalla. Punakoivun oksat käyttäytyvät vastassa kuten koivun pitääkin. Lehdet pysyvät hyvin kiinni. Eriväriset oksat erottuvat hyvin kuivassakin vastassa. Voisiko punavihreä komistus olla pakastettuna oiva yllätys joulusaunaan? Pitää kokeilla...  
   
  Kesä 2007
Kuvat: Oulujoen Taimisto Ky

 

Ruusujen tuoksuttelupäivä 2007 Oulujoen Taimistolla järjestettiin 1.heinäkuuta. Alueelle kokoonnuttiin kello 10. Liike oli suljettu ja koko alue oli varattu tuoksuttelijoille. Suuri osa asiasta kiinnostuneita tuli paikalle aamupäivällä, kun ruusujen tuoksu on tunnetusti parhaimmillaan. Koko päivän osallistujamäärä ylitti 200 kävijää. Paikalle saapui myös satunnaisia ohikulkijoita, jotka arvelivat taimimyymälän olevan auki. Kaikki paikalle tulleet ohjattiin ihailemaan ruusujen kukintaa.

Esittelypöydällä olevien ruusujen lisäksi oli näyteistutusten ruusuista kukassa noin 40. Kukkien kauneuden lisäksi ihailtiin ruusujen tuoksuja.

 
 
  Toisistaan tuoksultaan selvästi erotettavissa olevat ruusut olivat esillä pöydillä. Näin on tuoksuja helppo verrata.  
  Päivän kunniavieraita olivat asiasta aidosti kiinnostuneet tulevat ruusuharrastajat.  
  Esittelypöydillä oli yli 20 ruusua. Kasvit oli varustettu nimilapuilla, josta selvisivät kasvin suomalainen ja tieteellinen nimi ja ryhmä.  
 [Takaisin alkuun]
  Alueen hahmottamista tuki kotisivulta tulostettu näyteistutusten kartta. Oman lempiruusun kukinnan tarkistaminen onnistui kartan avulla, koska näyteistutusalue on laajahko. Kartasta löytyivät kasvien nimistön mukaiset tänä vuonna tarkistetut nimet.  
  Pirkko kertoo kokeilleen puutarhassaan kanadalaisista lajikkeista. Kuvassa Pirkko ihailee Gallica-ryhmän lajiketta Rosa 'Alain Blanchard'.  
  'Alain Blanchard'in komeutena ovat karmiinin purppuranpunaiset puolikerrotut kukat. Tuoksusta olivat asian tarkistaneet monta mieltä.  Ruusun kestävyydestä ei ole varmaa tietoa, mutta tämä yksilö voi hyvin Oulujoen Taimiston näyteistutuksissa.  
  Pasi ja Jari ovat puutarha-alan asiantuntijoita. Heidän vierailunsa taimistolla on aina tiedonvaihtoa puolin ja toisin.  
 [Takaisin alkuun]
  Tuoksuttelijoille oli jaossa tietoutta Suomen ruususeurasta, taimiston hinnastoja, lainattavia karttoja näyteistutuksista ja muistiinpanovälineitä. Vieraiden tekemien muistiinpanojen odotetaan päätyvän taimiston tuoksublogiin, josta mielipiteet kirjataan tuoksugalleriaan.   
  Yhdelle esittelypöydälle oli koottu mielenkiintoisia lajikkeita, jotka eivät ole saatavissa taimimyymälästä. Näitä valmistetaan tilauksesta. Tilaukset täytyy toimittaa taimistolle sähköpostitse, jonka jälkeen vahvistetaan kasvin saatavuustiedot.  
  Myynnissä olevista ruusuista oli esillä mielenkiintoinen tuoksujen perusteella valittu kokoelma. Kaikkia kuvassa olevia lajikkeita voi ostaa taimimyymälästä. Valamonruusu Rosa 'Splendens' ja luumuruusut Rosa villosa ja Rosa Villosa-ryhmä 'Ainola' nousivat tuoksuttelijoiden suosioon (kolme ensimmäistä ruukkua vasemmalta).


 

 
  Kahvitermarin ja kylmälaukun mukaansa tuoneet ruusujen tuoksuttelijat istahtivat huvimajaan nauttimaan välipalaa ja vaihtamaan kuulumisia. Taimiston läheisyydessä ei ole kahviloita ja kauppoja.  
 [Takaisin alkuun]
  Ruusujen tuoksu on parhaimmillaan aamulla ja illalla. Keskipäivällä tuoksu vähenee merkittävästi.  
  Vähemmän tunnettujen lajikkeiden esittelypöytä kiinnitti kävijöiden huomiota. Arveltiin, että kyse on ryhmäruusuista, koska ruusun 'John Davis' lehdet olivat "niin jalon näköisiä". Ryhmäruusuja ei myydä Oulujoen taimistolla, koska niiden kestävyyttä ei voida taata.  
  Ruusuharrastus näyttää kiinnostavan sekä naisia että miehiä. Havaintojen perusteella naiset olivat kestävämpiä auringossa kulkijoita, vaikka viereinen kuva kertoo muuta.  
  Tuoksuttelupäivä oli erinomainen kasvien kuvauspäivä. Mikäli kamera jäi kotiin, kuvan pääsi nappaamaan kamerakännykkäällä.  
  Tuoksuttelupäivänä oli myymälä kiinni ja alue varattu kokonaan tuoksuttelijoille. Osallistujat saivat ostaa kuitenkin muistoruusun päivästä - hyväntuoksuisen ja kestävän Marttaruusun, joka on yksi kotipihan perusruusuja. Tämä ruusu on kansallisjärjestön Martat nimikkokasvi. Tuoksuttelupäivän päätteeksi oli löytänyt uuden kodin 63 Marttaa.  
  Kaunis kesäpäivä toi paikalle paljon kävijöitä ja autoja. Taimiston tähän asti avaraksi koettu parkkipaikka tuntui yhtäkkiä pieneltä.  
 [Takaisin alkuun]
  Muut kuin ruusujen näyteistutusalueet 1.7.2007

Kivikkopenkki 1

 
  Kivikkopenkki 2  
  Perennapenkki  
  Sipulikukat   
 [Takaisin alkuun]
   

Kesä 2006
Kuvat: Oulujoen Taimisto Ky

 

Tuoksuttelu ja kukinnan seuranta eivät edellytä alan asiantuntijuutta, rakkaus ruusuihin riittää. Eija Lakso (kuvassa vasemmalla) on esimerkiksi tietotekniikka-alan ihmisiä ja (nimi puuttuu, ilmoita kun näet itsesi kuvassa) ala-asteen opettaja.

 

Oulujoen Taimiston näyteistutusalueella järjestettiin 2.7.2006 ruusujentuoksuttelutapahtuma. Kaikki aiheesta kiinnostuneet olivat tervetulleita tuoksuttelemaan ja viettämään kaunista päivää ruusutarhassa. Ennen kuin heinänuha iski viimeisenkin tuoksuttelijaan, ehdittiin läpi käydä noin 65 kukkivaa kasvia.

Itseohjautuvaa tuoksuttelua onkin tarjolla vielä moneksi viikoksi, koska tämän vuoden erikoispiirteenä on yleensä eri ajankohtana kukkivien ruusujen yllättävän kattava heinäkuun alkuun sijoittuva kukinta. Näyteistutusalueiden kartan ja kasveissa olevan nimilapun avulla löytyy haluttu kasvi melko varmasti. Kaikki ehtivät vielä mukaan ... viimeistään ensi vuonna!

 

 [Takaisin alkuun]

  Puutarhuria ilahduttaa aina, kun hänen kasvattamansa kasvit löytävät arvoisensa kodin. Kuva on asuntomessujen oheiskohteen "Laulujoutsen 267" pihalta Muhokselta, Rönköntie 48. Talon rakentaja valitsi perinnetalonsa pihapiiriin tietysti lähialueella kasvatettuja kasveja. (Asuntomessut Oulussa järjestettiin kesällä 2005.)  
  Puutarhurille ei tarkoita heinäkuu lomakuukautta. Pikemminkin juuri silloin voi löytää ammattiveljet työpaikaltaan. Tietoa ja kuulumisia riittää jaettavaksi puolin ja toisin.  Kuvassa Arno Kasvi ja Matti Kulju. Ruissalossa, Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa 28.7.2005.  
  Ruusuntunnistuskurssille 2.7.2005 kokoontui yli 20 alan harrastajaa ja ammattilaista. Kurssin vetäjänä oli emerita apulaisprofessori Leena Hämet-Ahti (kuvassa keskellä).

Leenan sydäntä lähellä on venäjänruusu, joka muistuttaa häntä lapsuudestaan Kuusamossa. Venäjänruusulla on valtavat ja  kovat piikit. Tästäkin ruususta näyttää olevan erilaisia kantoja. Oululaisen kannan 'Ari' kukat ovat vaaleampia. Eroja ja yhtäläisyyksiä on helppo hakea, koska ruusut kukkivat melkein vierekkäin.

 
  Malvaruusu kiinnittää katsojan huomiota erikoisella kasvutavallaan. Kuvassa vasemmalta "ruusujen tunnistajat" Anneli Hannus, Anneli Vaskuri, Matti Kulju, Kai Ahmio ja Leena Hämet-Ahti.  
  Pihasuunnittelija Arja Vasala teki kaksi tuntia kestävän kurssin aikana runsaasti muistiinpanoja. Arja huomasi kurssin sekä Oulujoen Taimiston kotisivuilta että ruusulehdestä. Arja oli tyytyväinen, että kurssi eteni omalla painollaan. Tämän kaltaisia tapahtumia voisi olla lisää...  
  Ruusuntunnistuskurssi oli  Leena Hämet-Ahdin viimeinen julkinen esiintyminen kurssin merkeissä. Leena valitsi tapahtumapaikaksi Oulujoen Taimiston monestakin syystä. "Tässä on niin paljon nostalgiaa," hän sanoi Oulua muistellen. Kuvassa Leena Hämet-Ahti ja Matti Kulju.

Kiitoksia, Leena, tästä tapahtumasta!

 
 

Peter Joy vieraili Oulussa kesäkuussa 2005. Kuvassa Matti Kulju ja Peter Joy istuttamassa ruusuja Einonpuiston koealueelle. Einonpuisto sijaitsee Heinäpäässä Oulussa.

 
 

Sammalleimut ovat parhaassa kukassa kesäkuun alkupuolella.

 

 
  Kylvöksiä 17.6.2005  
  Purppuraomenapuu on kukassa viikkoa ennen juhannusta. (Malus Purpurea-ryhmä 'Roosa')  
  Juhannuspäivän kukkijat: Rosa 'Tiiu' ("Hugonis").  
  Juhannuspäivän kukkijat: Rosa 'Moje Hammarberg'

 

Tämän kuvan voit tulostaa paperille postikortiksi. Tulosteen koko on 12x16 cm ja laatu 180 dpi. Kuva on RGB-tilassa. Tulostus onnistuu parhaiten kotikäyttöön tarkoitetulla väritulostimella valokuville tarkoitetulle paperille.  Tulostettavan kuvan tiedostokoko on 249 kt.

[Tallenna tulostuslaatuinen kuva tästä.]

 
  Juhannuspäivän kukkijat: väriloistoa lupiineista.  
 

Kesä 2004

Kesällä 2004 vierailivat taimistolla Sveitsin ruusuharrastajat. Ryhmässä puhuttiin saksan lisäksi ranskaa ja italiaa, joten kasviharrastaja Ari Hyvärisen (oik.) kielitaito tuli tarpeeseen.

 

 
 

Ruusujen näyteistutuksiin tutustumisessa auttoi Sveitsin ruusuharrastajia kartta. Matti Kulju joutui perusteelliseen tenttiin, koska kysyjillä oli tietämystä ja ammattitaitoa.

 

 
 

Kielitaitoisen Ari Hyvärisen avustuksella selviävät Sveitsin ruusuharrastajille mielenkiintoiset näyteistutusten kasvit.

 

 

 

 

 

 

 [Takaisin alkuun]

 
 

Kesä 2003

Kuvat: Tommi Ruuskanen

Heinäkuussa on ruusujen kukinta parhaimmillaan. Matti Kulju tarkastelee runsaskukkaisen Ruskela-lajikkeen kukintaa.

 

 
  Taimistolla on runsaasti näyteistutuksia, joista voi saada ideoita omaankin pihaan. Kuvassa päivänliljoja ja kurjenmiekkoja.  
  Taimistolta löytyy noin 300 erilaista perennalajia tai lajiketta. Kuvassa isoukonkellon heinäkuun kukintaa.

 

 
 

Kivikkopenkin kukinta on parhaimmillaan alkukesällä.

 

 
 

Tyrni on viimevuosien yksi halutuimpia marjakasveja.

 

 
  Perennojen ja pensaiden ruukutusta riittää koko kesäksi. Minna on koulimassa  pistokaslaatikkoa.  
 

Pensaiden kasvatus vie kolme kesää. Tässä alkamassa lumipalloheisillä toinen kesä.

 

 
 

Astiataimia täytyy latvoa kesällä moneen kertaan, jotta niistä saataisiin tuuheita ja laadukkaita.

 

 
 

Pensaat lisätään pääosin pistokkaista, jotka juurrutetaan sitä varten rakennetussa sumuhuoneessa.

 

 
 

Taimimyymälästä löytyy puuvartisten kasvien valikoima.

 

 

 

 

 

 

 

[Takaisin alkuun]

 
       
 

Oulujoen Taimisto Ky

Ilmakuva 4.7.2001